سفارش تبلیغ
صبا ویژن

موسسه ی فرهنگ عترت ع

مصاحبه , • نظر


نماز شب بهترین آرامبخش روح و روان 

سحر با باد می گفتم حدیث آرزومندی                          خطاب آمد که واثق شو به الطاف خداوندی

دعای صبح و آه شب کلید گنج مقصود است                  بدین راه و روش می رو که با دلدار پیوندی 

حضرت صادق ع  می‌فرماید: «عَلَیْکُمْ بِصَلَاةِ اللَّیْلِ فَإِنَّهَا سُنَّةُ نَبِیِّکُمْ وَ دَأْبُ الصَّالِحِینَ قَبْلَکُمْ وَ مَطْرَدَةُ الدَّاءِ عَنْ أَجْسَادِکُمْ.»؛ بر شما باد به خواندن نماز شب که همان سنت پیامبر اکرم‌ صلی الله علیه و آله و سلم است.شیوه و داب صالحان قبل از شماست و برطرف کننده بیماریها از جسم های شماست .؛(من لا یحضره الفقیه/1/472) 

شاید برخی تصور کنند که فقط دردهای روحی مورد نظر است ولیکن حضرت می‌فرماید: درد را از بدن‌های شما می‌برد. حجاب‌ها را از قلب شما می‌برد و شما را مقرب قرار می‌دهد.

پیشوای ششم در حدیثی دیگر فرمود : صَلَاةُ اللَّیْلِ تُبَیِّضُ الْوُجُوهَ وَ صَلَاةُ اللَّیْلِ تُطَیِّبُ الرِّیحَ وَ صَلَاةُ اللَّیْلِ تَجْلِبُ الرِّزْق‏؛ نماز شب صورتها را سفید و بوی شخص را نیک و دلپذیر و روزی را جلب و جذب می کند .(ثواب الأعمال و عقاب الأعمال،  ص: 41 ) 

نماز شب امام هادی علیه السلام

امام دهم حضرت هادی علیه السلام هنگام شب به درگاه خدا روی می آورد و شب را با حالت خشوع ، به رکوع و سجود سپری می کرد و بین پیشانی نورانی اش و زمین ، جز سنگریزه و خاک حایلی وجود نداشت و پیوسته با خدایش در مناجات بود و عرض می کرد: (اِلهی مُسیی ءٌ قَدْ وَرَدَ وَ فَقیرٌ قَدْ قَصَدَ...) - پروردگارا! گنهکاری بر تو وارد شده و تهیدستی به تو روی آورده است ؛ تلاشش را بی نتیجه مگردان و او را مورد عنایت و رحمت خویش قرار ده و از لغزشش در گذر.

 

نماز شب حضرت مهدی علیه السلام

استاد الهی و عارف ربّانی ، مرحوم حاج شیخ جواد انصاری همدانی رحمه الله علیه می فرمود:

یکی از مؤمنان ، شبی که برای نماز شب بیدار شده بود مشاهده کرد که در حدود پانصد خانه از خانه های همدان نورافشانی می کنند. به او الهام شده بود که در این خانه ها نماز شب خوانده می شود، در نقطه ای (از زمین ) عمودی از نور دیده بود که تا آسمان کشیده شده است و به او الهام شده بود که در آن مکان ، وجود مقدّس حضرت مهدی علیه السلام هست که به نماز شب ایستاده است .رساله لقاءاللّه: ص 130 - 131.

 

نماز شب سردار سلیمانی

با اشک‌ها و صدای ناله‌های او برای نماز بیدار می‌شدم.

سردار حسین معروفی از همرزمان سردار سلیمانی  در خاطراتش می گوید :  طی سال‌ها رفاقت با حاج قاسم هیچ وقت ندیدم نماز شب شهید سلیمانی قطع شود. آنهم نه نماز شبی عادی، نماز شب‌های او همیشه با ناله و اشک  به درگاه خدا بود. من با شهید سلیمانی رفت و آمد داشتم حتی بارها در منزل‌شان خوابیدم، اتاق مهمانان با اتاق حاج قاسم فاصله داشت اما من با اشک‌ها و صدای ناله‌های او برای نماز بیدار می‌شدم.

وی بیان داشت: در کجای دنیا سراغ دارید یک سرلشکر نظامی یک عارف حقیقی باشد؟ او در مکاتبات خود به نیروهایش با رفاقت و صمیمیت قلم می‌زد.

فرمانده سپاه نینوا با بیان اینکه مبتکر برگزاری کنگره‌های شهدا در سراسر کشور شهید سلیمانی بود، گفت: سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی تمام سخنان خود را در یادواره شهدا عنوان می‌کرد، به دشمنان در یادواره‌های شهدا می‌تاخت‌، به دوستان در یادواره شهدا تذکر می‌داد.

در طول تاریخ بزرگان زیادی از عالمان وارسته و مؤمنین به حق پیوسته ،از شب زنده داری و سحرخیزی نتایج سودمند و توفیقات چشمگیری را نصیب خود کرده اند. در اینجا با چند تن از این پاسداران حریم دل، دیداری تازه کرده و تجدید خاطره می‌کنیم:

1 - عالم بزرگوار مرحوم محمد تقی مجلسی، پدر بزرگوار علامه محمد باقر مجلسی در خاطرات خود می‌گوید: در یکی از شبها پس از اینکه از نماز شب و تهجد سحری فارغ شدم، حال خوشی برایم ایجاد شد و از آن حالت فهمیدم که در این هنگام هر حاجت و درخواستی از خداوند نمایم، اجابت خواهد شد، فکر کردم چه درخواستی از امور دنیا و آخرت از درگاه خداوند متعال نمایم که ناگاه صدای گریه فرزندم محمد باقر در گهواره‌اش بلند شد و من بی درنگ به خداوند متعال عرضه داشتم: پروردگارا! به حق محمد و آل محمد، این کودک را مروج دینت و ناشر احکام پیامبر بزرگت قرار ده و او را به توفیقاتی بی پایان موفق گردان. 

دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند                          واندر آن ظلمت شب آب حیاتم دادند

چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی                      آن شب قدر که این تازه براتم دادند

این همه شهد و شکر کز سخنم می‌ریزد                        اجر صبری است کز آن شاخ نباتم دادند

همت حافظ و انفاس سحر خیزان بود                            که زبند غم ایام نجاتم دادند

و این چنین بود که دعای این عارف سحرخیز به اجابت رسید و فرزند دانشمندش آنچنان توفیقاتی در ترویج دین و نشر احکام پیامبر به دست آورد که موافق و مخالف را به حیرت واداشت، تا جائی که امروزه هیچ پژوهشگری در حوزه دین و علوم اسلامی از تالیفات این عالم وارسته و سخت کوش بی نیاز نمی‌باشد.

2 - آیت الله العظمی مرعشی نجفی، بزرگ فرهنگبان میراث اهل بیت علیهم السلام، در بیشتر علوم اسلامی صاحب نظر بود و تالیفات ارزشمند ایشان - که نزدیک به 150 اثر در موضوعات مختلف است - گواه روشنی بر این حقیقت است. کرامات معنوی، دریافت بیش از چهارصد اجازه اجتهادی و روایتی از علمای بزرگ اسلامی، تدریس متجاوز از 67 سال در حوزه علمیه قم و نجف، تربیت هزاران شاگرد و تاسیس صدها مدرسه علمی، مسجد، حسینیه و مراکز فرهنگی، رفاهی و درمانی و ایجاد بزرگترین و مشهورترین کتابخانه در جهان اسلام از جمله توفیقات این فقیه فرزانه می‌باشد. او این همه توفیقات را از هفتاد سال مناجاتهای سحری و دعاهای نیمه شبی و کرامات اهل بیت علیهم السلام می‌داند و با تاکید تمام وصیت می‌کند که: «سجاده‌ای که هفتاد سال بر روی آن نماز شب به جا آورده‌ام با من دفن شود. (ماهنامه مبلغان : شماره 41 : مقاله عبدالکریم پاک نیا ) .»

اوقات خوش آن بود که با دوست به سر رفت                 باقی همه بیحاصلی و بی خبری بود

هر گنج سعادت که خدا داد به حافظ                            از یمن دعای شب و ورد سحری بود.
اهل دلی فرمود :  همت کن تا سحرها بیدار باشی. اگر هم حال نداری که نماز بخوانی، چایی بخور. به بیداری سحر عادت کن.  در روایت آمده پروردگار در سحرها به قلوب بیداران نظر می‌کند.

سحرخیزی رزمندگان در جبهه‌ها 

 عزیزی می گفت: من وقتی برای ارشاد آقایان رزمنده به جبهه رفتم، دیدم آن‌ها سه ساعت بعد از نیمه شب بلند می‌شوند و من چه بسا دیرتر از آن‌ها بیدار می‌شوم! به جای این‌که من به آن‌ها نیرو بدهم، آن‌ها به من نیرو می‌دهند!