پاسخ کوتاه به شبهه قم حرم اهل بیت ع و ویروس کورنا - 13 اسفند 98
شبهه : حدیثی ازامام صادق(ع) نقل شده است که فرمودند:
.
«إِذا عَمَّتِ الْبُلْدَانَ الْفِتَنُ فَعَلَیْکُمْ بِقُمَّ وَ حَوَالَیْهَا وَ نَوَاحِیهَا فَإِنَّ الْبَلَاءَ مَدْفُوعٌ عَنْهَا»؛ زمانی که فتنهها در همه جا فراگیر شد، به قم وحوالی آن بروید زیرا بلا از قم دور است.
و در روایتی دیگر امام صادق علیه السلام فرمودند:
إِذَا أَصَابَتْکُمْ بَلِیَّةٌ وَ عَنَاءٌ فَعَلَیْکُمْ بِقُمَّ فَإِنَّهُ مَأْوَی الْفَاطِمِیِّینَ وَ...
چون بلا و رنجی به شما رسد، بر شما است که به قم روید که جایگاه بنی فاطمه و آسایشگاه مؤمنان است...
سوال این است که اگر قم به عنوان پناهگاه و محل امن معرفی شده، چگونه اکنون گرفتار بیماری وویروس کرونا گردیده است؟
پاسح : برفرض که این روایات ازامام صادق (ع) نقل شده باشند، و نیز روایات دیگر به این مضمون ...
هرگز بدین معنا نیست که مردم قم مصون از هر بلا وگرفتاری ورنج و بیماری اند، بلکه برپایه حدیثی از امام کاظم (ع) : مومن هراندازه که ایمانش بیشتر باشد. گرفتاری و ابتلایش بیشتر میشود.
آنچه از احادیث که درمدح و عظمت قم بیان شده است بر فرض صحت سند که در جای خود باید بحث شود، ناظر به بعد معنوی این شهر است نه جنبه مادی آن. و لذا قم نیز مانند سایر بلاد درمعرض بلایای طبیعی مثل سیل و زلزله و طوفان است و ازاین رو سفارش معصومین علیهم السلام به توجه و یا سکونت در شهر قم واطراف آن برای محفوظ ماندن از فتنه هایی است که به ایمان انسان آسیب میزند.
قابل توجه اینکه حتی مسجد الحرام که به عنوان خانه امن الهی در قرآن معرفی شده است، بارها دچار ابتلائات شدید مثل سیل و ویرانی و آتش سوزی و ... گردیده است.
بنابراین؛ مقصود از امن بودن مسجد الحرام و حرم های اهل بیت ع عبارت از امنیت معنوی است نه امنیت مادی و جسمی.
به این معنا که اگر کسی در انحرافات اعتقادی و فتنه ها و جنگهای فکری به این مراکز معنوی پناهنده شود مصونیت پیدا می کند . نه اینکه بلاهای ظاهری به این مراکز راه ندارند .
حوادث متعددی در کنار خرم امن الهی رخ داد و آسیب های فراوانی به زائرین و اهل حرم رسید در حالیکه خداوند می فرماید : فیهِ آیاتٌ بَیِّناتٌ مَقامُ إِبْراهیمَ وَ مَنْ دَخَلَهُ کانَ آمِناً ؛آل عمران 97
در آن، نشانههاى روشن، (از جمله) مقام ابراهیم است؛ و هر کس داخل آن [خانه خدا] شود؛ در امان خواهد بود.