سفارش تبلیغ
صبا ویژن

موسسه ی فرهنگ عترت ع

مصاحبه ها , مصاحبه , • نظر

یک استاد تاریخ اسلام در گفت‌وگو با آستان نیوز:

1400-07-13

نجات انسان‌ها و گره‌گشایی از مردم شرط مسلمانی در سیره پیامبر(ص) است

یک استاد تاریخ اسلام با بیان اینکه پیامبر(ص) نجات انسان‌ها از آلام و گره‌گشایی از مردم را شرط مسلمانی می‌دانستند، گفت: ایشان محبوب‌ترین افراد نزد خدا را کسانی معرفی کرده‌اند که مردم سود بیشتری از آنها می‌برند؛ و در این سود بردن بین مسلمان و غیرمسلمان تفاوتی قائل نیستند.

به گزارش آستان‌نیوز، به مناسبت فرا رسیدن سالروز رحلت پیامبر ختمی مرتبت حضرت محمد مصطفی(ص) و با توجه به انتخاب شعار «همه خادم الرضائیم؛ نجان انسان رسم مسلمانی» توسط آستان قدس رضوی برای دهه پایانی ماه صفر، به منظور بررسی گره‌گشایی‌های مومنانه در سیره فردی و اجتماعی نبی خاتم(ص) با حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالکریم پاک‌نیا، استاد تاریخ اسلام و صاحب آثاری همچون «ویژگی‌های امام رضا(ع)» و «امام جواد(ع)؛ الگوی دانشمندان جوان» گفت‌وگویی ترتیب داده‌ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می‌شود:

مروت، مدارا و گره‌گشایی از کار خلق در سیره حضرت رسول(ص) چه کیفیت و تعریفی داشته است؟

سیره اجتماعی پیامبر(ص) از مهمترین علل موفقیت آن حضرت(ص) در دعوت عمومی به اسلام است چرا که خدای متعال در قرآن ایشان را به دلیل روابط عمومی و ارتباطات اجتماعی بالا ستوده و می‌فرماید: «فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ. وَلَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ » این یعنی رابطه خوبی که حضرت رسول(ص) با مردم داشتند و اخلاق نرم و مدارایی که در ارتباط با آنها اعمال می‌کردند، سبب شد آن همه طرفدار و پیرو داشته باشند. مهم آنکه گره‌گشایی از کار مردم در سیره اجتماعی پیامبر(ص) در اوج قرار داشته است. باید توجه داشت دینی که رسول خاتم(ص) برای بشریت به ارمغان آورده، دین فطرت است و فطرت پاک انسانی بر مهرورزی اتکا دارد چنان که قرآن بر مهر و محبت به انسان‌ها تاکید دارد. پیامبر اکرم(ص) در کنار عمل شخصی که خود در سیره‌شان و در موضوع گره‌گشایی‌های مومنانه داشتند توصیه‌هایی زیبا و کاربردی نیز در این باره به امت دارند چنان که در یک توصیه می‌فرمایند: بنده‌ای از بندگان خدا در اثر اینکه شاخه درختی را از سر راه مسلمانان برداشت، اهل بهشت شد؛ این یعنی حتی گره‌گشایی‌های کوچک می‌تواند ما را بهشتی کند. در حدیث معروف دیگری از ایشان که در کتاب کافی آمده است، پیامبر(ص) می‌فرمایند: اگر مسلمانی شبی را صبح کند و در فکر دیگر مسلمانان نباشد، مسلمان نیست.

از این نظرگاه، پیغمبر اکرم(ص) دلیل و راز محبوبیت انسان‌ها در درگاه الهی را چه ویژگی‌ای می‌دانستند؟

امام صادق (ع) می فرمایند: از پیامبر(ص) سوال شد: محبوب‌ترین انسان‌ها نزد خداوند کیست؛ ایشان در پاسخ فرمودند: آنکه بیشتر سودش به مردم می‌رسد. در زمانه ما هم الهام از این سیره گستره‌ای وسیع دارد همچون گره‌گشایی در ادارات و دادن پاسخ صحیح و رسیدگی به کار ارباب رجوع. همچنین است استفاده‌ای که افراد مشهور و صاحب نفوذ از موقعیت اجتماعی خودشان برای حل امور مردم می‌توانند داشته باشند. از این رو، هر نوع گره‌گشایی از کارها و مشکلات مردم عمل به سنت و سیره پیامبر اعظم(ص) است.

این گره‌گشایی چه مصادیقی در سیره نبوی(ص) دارد و در چه ابعاد به امت آن را می‌آموزند؟

 پیامبر(ص) هم مستقیما در این باره عمل داشتند و هم به ما سبک گره‌گشایی از مردم را آموزش داده‌اند. یکی از موارد این گره‌گشایی، کمک فکری و انگیزه دادن به مردم است. نقل است شخصی گرفتار به حضرت رسول(ص) برای حل مشکل‌اش رجوع کرد و از ایشان درخواست کمک نمود. پیامبر(ص) فرمودند: ما می‌توانیم به تو مالی ببخشیم اما اگر از خدا بخواهی تو را کفایت می‌کند. این درخواست و این پاسخ سه مرتبه تکرار شد و در نهایت آن فرد گرفتار، تصمیم گرفت در اصطلاح امروزی کارآفرینی کند و درنتیجه آن سرمایه و مال یافت بدون آنکه از آبرو و اعتبارش مایه بگذارد؛ بنابر این، بالاترین کمک و برتر از کمک‌های مالی انگیزه‌بخشی، مشورت و کمک فکری دادن به مردم گرفتار به ویژه در مشکلات خانوادگی است. در «حیات القلوب» مرحوم علامه مجلسی نقل شده که پیامبر اکرم(ص) با یکی از صحابی از اطراف مدینه عبور می‌کردند، زنی را دیدند که از چاه آب می‌کشید، حضرات(ص) پیش رفتند و خواستند به آن زن کمک کنند. آن زن بدون آنکه رسول خدا(ص) را بشناسد آیه ای از قرآن را قرائت کرد: «إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِکُمْ» ... آن صحابی خواست مشک آب پیرزن را حمل کند اما پیغمبر(ص) اجازه ندادند و فرمودند: من به تحمل سختی‌ها و مشقات امت سزاوارترم!. وقتی فرزندان آن زن از چگونگی حمل مشک آب به آن سنگینی از مادرشان سوال کردند، آن زن پاسخ داد جوانمردی شیرین سخن، زیباروی و خوش‌خُلق این مشک را برای من آورد؛ آنگاه بود که فرزندان دریافتند پیامبر خدا(ص) به مادرشان کمک کرده است.

 

 

 

پیامبر اکرم(ص) نسبت به نجات انسان‌ها به عنوان رسم مسلمانی چه نگاهی داشتند و در این باره برای امت چه مواریث و سنتی را به یادگار گذاشته‌اند؟

 از دیگر مصادیق گره‌گشایی‌های مومنانه در سیره پیامبر(ص) سهیم کردن دیگران در نعمت‌ها و شادی‌هایی است که خدا به بندگان مرحمت کرده است، چنان که ایشان می‌فرمایند: برترین و دوست داشتنی‌ترین سفره نزد خدا آن است که دستان بسیاری به سمت آن دراز شود؛ یعنی همه از آن بهره‌مند شوند، ایشان ما را راهنمایی کرده و می‌فرمایند: نه تنها از مسلمانان بلکه از غیرمسلمانان نیز باید دست‌گیری شود. ایشان حتی درباره اهل ذمه یعنی پیروان ادیان که در پناه اسلام هستند، تاکید می‌کردند که به آنها آزار نرسانید و می‌فرمایند: اگر کسی به معاندان اسلام بالاتر از وسع انها تکلیف کند، روز قیامت من دشمن او خواهم بود.

برخی فکر می‌کنند صدقه دادن صرفا به مسلمانان ضرورت دارد اما پیامبر اکرم(ص) بر صدقه دادن به غیر مسلمانان هم تاکید می‌کنند. اساسا ایشان مبعوث شدند که انسان‌ها را از هلاکت و گمراهی نجات دهند. در جنگ حنین که در سال هشتم هجری واقع شد و با پیروزی مسلمانان همراه بود غنایم و اسرای بسیاری نصیب سپاه اسلام شد. دختر حاتم طایی نیز در میان اسرا بود. وقتی او حضرت رسول(ص) را از نزدیک دید، گفت: من دختر حاتم طایی هستم پدرم مردی سخاوتمند بود و حوائج مردم را برطرف می‌کرد و از آنها گره‌گشایی می‌نمود و مهمان‌نواز بود. پیامبر(ص) خطاب به او فرمودند: این صفات از ویژگی‌های مومنان راستین است سپس به دلیل احترام به حاتم و فضایل نیک و گره‌گشایی‌های مومنانه او دختر وی را آزاد کردند و با احترام به محلی که مد نظر داشت، او را فرستادند. این دختر بعد از آزادی از اسارت، به اسلام علاقه‌ای وافر یافت و حتی برادرش را هم که به شام گریخته بود به اسلام تشویق کرد. او به مدینه آمد و به محضر پیامبر(ص) رسید و به اسلام تشرف یافت. علاقه‌مندی او به اسلام و پیامبر(ص) تا جایی پیش رفت که نهایتا سه فرزند خود را در جنگ صفین در رکاب امیرالمومنین(ع) تقدیم کرد که به شهادت رسیدند. اینچنین بود سیره پیامبر رحمت(ص) که با رافت و گره‌گشایی و فضیلت دادن به کمک مومنانه، دل‌ها را صید می‌کردند .

فرزندان پیامبر(ص) یعنی ائمه هدی(ع) به ویژه امام رضا(ع) که ایشان را به عنوان امام رئوف می‌شناسیم در گره‌گشایی‌های مومنانه و نجات انسان‌ها چقدر از جدشان رسول خدا‌(ص) الگو گرفته و این الگو را پیاده کرده‌اند؟

ما اهل بیت(ع) را این گونه می‌شناسیم که همیشه دست نیازمندان را گرفته و از آنها گره‌گشایی کرده‌اند. امام حسین(ع) می‌فرمایند: ای مردم بدانید نیازمندانی که به شما رجوع می‌کنند، نعمت خدا هستند، نعمت‌ها را افسرده نکنید (آنها را از خود نرانید)، اگر این نعمت را شکر نگویید از دست‌تان می‌رود. امام سجاد (ع) نیز در دعای بیستم صحیفه سجادیه که به مکارم الاخلاق مشهور است، می‌فرمایند: خدایا! انجام کارهای خیر برای مردم را به دست من اجرا کن و خدمتم را با منت بی‌اثر نگردان.

در کتاب‌های حدیثی و فقهی ما باب‌هایی متعدد در موضوع گره‌گشایی با عنوان قضای حاجت مومن یا اهتمام به امور مسلمین داریم که ذیل این ابواب توصیه‌های کلامی سودمندی از اهل بیت(ع) به ما رسیده است چنانکه حضرت سیدالشهداء(ع) می‌فرمایند: هر کس اندوهی را از دل اهل ایمان بزداید، خدا غم‌های او را می‌زداید. در این باره از امام رضا (ع) نیز روایات پرتعدادی در دست است چنان‌که ایشان چه در زمان حضور و سکونت در مدینه و نیز پس از هجرت به خراسان به گره‌گشایی از مردم اهتمام داشتند و امروز بعد از شهادت‌شان نیز آستان قدس آن حضرت(ع) از مراکز مهم گره‌گشایی در جهان اسلام است.

گفت‌وگو: آمنه مستقیمی


مصاحبه ها , مصاحبه , • نظر

چهارشنبه 3 شهریور 1400 - 10:36

حجت‌الاسلام عبدالکریم پاک‌نیا کارشناس تاریخ اسلام در گفت‌وگو با قدس:

امام رضا(ع) در احیای عاشورا زینب‌وار عمل کرد

آمنه مستقیمی

امام رضا و عاشورا

«حضرت ثامن الحجج(ع) برای پیشبرد اهداف فرهنگی، ولایتعهدی را پذیرفتند و در ظاهر با طاغوت زمان همراه شدند اما در باطن در جنگ فرهنگی و نرم فعال بودند.

 

اگرچه ایشان مثل جدشان سیدالشهدا(ع) با حکومت طاغوت برخورد نظامی نکردند [چراکه شیوه‌های اهل بیت(ع) در 250 سال حضور و امامت متنوع بوده است] اما هدفشان همان اهداف نهضت حسینی بود. امام رضا(ع) زینب‌گونه و شبیه به امام سجاد(ع) برای احیا و استمرار عاشورا عمل کردند»؛ این جملات بخشی از گفت‌وگوی حجت‌الاسلام عبدالکریم پاک‌نیا، استاد تاریخ اسلام و صاحب آثار متعدد در سیره اهل بیت(ع) همچون «الخصائص الرضویة» است که درباره استمرار نهضت عاشورا در سیره امام رضا(ع) با قدس در میان گذاشته و مشروح آن در ادامه تقدیم حضورتان می‌شود.

 

با توجه به اینکه اهل بیت(ع) همگی نور واحد و هم‌هدف هستند، اهداف نهضت عاشورای حسینی در سیره امام رضا(ع) با چه کیفیت و راهبردهایی دنبال و احیا شده است؟

 

این مسئله در سیره امام رضا(ع) بسیار گسترده و واضح بیان و دنبال شده است؛ عاشورا در سیره ایشان جایگاهی ویژه دارد و آن حضرت(ع) اهتمامی ویژه برای زنده نگه داشتن نهضت حسینی داشته‌اند. البته حضرت ثامن‌الحجج(ع) روش‌های متنوعی را در این باره به کار گرفته‌اند؛ چنان که گاهی با برجسته کردن روز عاشورا و تعظیم این روز به عنوان روز مصیبت اهل بیت(ع) به این مهم اقدام کرده‌اند. مرحوم مجلسی در «بحارالانوار» نقل می‌کند امام رضا(ع) فرمودند: هر کس روز عاشورا روز غم و اندوه او باشد، خداوند روز قیامت را روز شادی و فرح او قرار می‌دهد... این یعنی تأکید حضرت رضا(ع) بر عزاداری بر مصائب حضرت سیدالشهدا(ع).

 

همچنین، امام رضا(ع) به تعظیم عاشورا به این معنا که اندیشه‌های حسینی در جامعه گسترش بیابد، تأکید و توجه ویژه داشتند و برای همین مهم بر عزاداری و برگزاری مجالس محرم برای تبیین مفاهیم و ارزش‌ها و شخصیت‌های عاشورایی سفارش می‌کردند. امام رضا(ع) با تبیین سیره پدرشان در بزرگداشت محرم مردم را به سوگواری و غم و اندوه در مصائب اهل بیت(ع) تشویق کرده و آن‌ها را به استمرار ارزش‌های حسینی فرا می‌خواندند و می‌فرمودند: چون ماه محرم می‏رسید، کسی پدرم را خندان نمی‌‏دید... چون روز دهم فرا می‌رسید آن روز، روز سوگواری و اندوه و گریه او بود.

 

امام رضا(ع) در بُعد فرهنگی برای احیای نهضت حسینی چه اقداماتی انجام دادند و برکات این سیره رضوی چه بوده است؟

 

شیوه دیگر حضرت ثامن الحجج(ع) برای احیا و استمرار محرم حسینی، تشویق شعرا و ادبا برای تبلیغ و احیای فرهنگ عاشوراست. ایشان به دعبل فرمودند: دوست دارم برایم شعری بسُرایی چراکه این روزها، روزهای غم و اندوهی است که بر ما خاندان رسالت(ع) رفته است. ایشان عملاً برای جد شهیدشان(ع) مجلس گرفته و خانواده را آماده کردند و از دعبل خواستند در رثای اباعبدالله(ع) برای ایشان مرثیه‌سرایی و شعرخوانی کند و این کار را از شیوه‌های نصرت اهل بیت(ع) برشمرده‌اند؛ این یعنی مرثیه‌خوانی و عزاداری و برجسته‌سازی مظلومیت اهل بیت(ع) از شیوه‌های نصرت آل الله(ع) است. امام رضا(ع) در توصیه و عمل به این شیوه، بر جنگ فرهنگی تصریح دارند و برای مقابله با این جنگ، نصرت‌طلبی می‌کنند.

 

روش فرهنگی دیگر امام رضا(ع) برای احیا و استمرار ارزش‌ها و اهداف عاشورا، ترغیب امت به گریه بر مصائب امام حسین(ع) است؛ ایشان می‌فرمایند: هر گاه می‌خواهید گریه کنید، بر حسین‌بن علی بن ابی‌طالب(ع) گریه کنید، چراکه او را سر بریدند. باید توجه داشت گریه بر امام حسین(ع) آثار فراوانی دارد، نخست عزاداری و پس از آن همدلی عمیق و ارتباط عاطفی ماندگار با عاشوراییان؛ همچنین این گریه نماد ظلم‌ستیزی و بیان مظلومیت مظلومان است از این رو، گریه بر امام حسین(ع) عزتمندانه و جهت‌دار است نه ذلیلانه و خوارکننده. این گریه عاشورا را در تاریخ زنده نگه می‌دارد.

 

امام رضا(ع) چه برکاتی را برای گریستن بر مصائب سیدالشهدا(ع) برمی‌شمارند و این برکات در سیره ایشان به چه گریه‌ای اختصاص دارد؟

 

امام(ع) به تبیین آثار احیای عاشورا تأکید داشتند و می‌فرمودند: گریستن بر امام حسین(ع) گناهان بزرگ را فرو می‌ریزد... یعنی مردم بدانید احیای عاشورا از مسیر گریه و اشک، از بین برنده گناهان است. ایشان به ریان بن شبیب فرمودند: اگر در مصائب سیدالشهدا(ع) به گونه‌ای گریه کنی که اشک‌های تو بر گونه‌هایت جاری شوند، خدا همه گناهان تو را می‌آمرزد. البته مقصود گریه همراه با معرفت و جهت‌دار و همراه با مرام حسینی است وگرنه صرف گریه همراه با احساس و توأم با استمرار گناه، چنین تأثیری ندارد؛ بنابر آموزه‌های رضوی گریه بر امام حسین(ع) باید انقلاب‌آفرین و متحول‌کننده باشد.

 

امام رضا(ع) برای احیای عاشورا به تبیین فضائل سیدالشهدا(ع) نیز اهتمام داشتند، ایشان می‌فرمودند: پیامبر(ص) وقتی امام حسین(ع) را که کودک بودند، می‌دیدند به ایشان سلام داده و می‌فرمودند: خوش آمدی یا اباعبدالله! و به ایشان مباهات می‌کردند.

 

امام رضا(ع) از فرصت ولایتعهدی اجباری مأمون و حضور در دستگاه خلافت چه استفاده‌ای برای احیا و استمرار نهضت حسینی کرده‌اند؟

 

امام رضا(ع) در میان ائمه(ع) فرصت بیشتری برای ترویج و تبلیغ فرهنگ و نهضت عاشورا در اختیار داشته‌اند چنان که در زمان ولایتعهدی اجباری مأمون، پیام عاشورا به‌ویژه در همراهی با مظلومان و سر باز زدن از معیت با ظالمان را عملی کردند. حرکات و سکنات ایشان در آن دوران نشانگر این پیام عاشوراست که ما هرگز با ستمکاران همراه نمی‌شویم و این مهم را از موضع قدرت نشان دادند.

 

امام رضا(ع) به برگزاری مجالس اهل بیت(ع) علاقه‌ای ویژه داشتند و می‌فرمودند: هر کس در مجلسی بنشیند که در آن مرام و معارف ما احیا شود و استمرار یابد، دلش در روزی که همه دل‌ها می‌میرند، نمی‌میرد؛ از این رو، حضرت ثامن الائمه(ع) چه در مدینه، چه در مسیر هجرت و نیز در ایران به برپایی این مجالس اهتمام داشتند و آثار و برکات آن را هم تبیین می‌کردند.

 

باید توجه داشت امام رضا(ع) ولایتعهدی را برای حفظ کیان اسلام و تشیع پذیرفتند چنان که امام حسن(ع) به همین دلیل ناگزیر به صلح با معاویه شدند. بنابراین حضرت ثامن الحجج(ع) برای پیشبرد اهداف فرهنگی، ولایتعهدی را پذیرفتند و در ظاهر با طاغوت زمان همراه شدند اما در باطن در جنگ فرهنگی و نرم فعال بودند.

 

اگرچه ایشان مثل جدشان سیدالشهدا(ع) با حکومت طاغوت برخورد نظامی نکردند -چراکه شیوه‌های اهل بیت(ع) در 250 سال حضور و امامت متنوع بوده است- اما هدفشان همان اهداف نهضت حسینی بود، امام رضا(ع) زینب‌گونه و شبیه به امام سجاد(ع) برای احیا و استمرار عاشورا عمل کردند.

 

امام رضا(ع) در کنار جنبه‌های ایجابی و تبیینی به جنبه‌های سلبی نیز در مواجهه با عاشورا توجه داشتند و مانع تحریف این واقعه می‌شدند، چنان که در مقابل برخی که می‌گفتند: خدا امام حسین(ع) را مانند عیسی(ع) به آسمان برده و حضرت سیدالشهدا(ع) کشته نشده و برای این ادعا به آیه «لَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکافِرِینَ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ سَبِیلًا» استناد می‌کردند، فرمودند: این‌ها دروغ می‌گویند و مشمول غضب الهی می‌شوند، لعنت خدا بر منکران عاشورا! رسول خدا(ص) خبر عاشورا را داده‌اند. حضرت ثامن الحجج(ع) مراقب بودند مبادا پیام عاشورا به خوبی به جامعه منتقل نشود.

 

زیارت حضرت سیدالشهدا(ع) در سیره رضوی چه جایگاهی دارد و ارزش و جایگاه تربت حسینی در این سیره چگونه تبیین شده است؟

 

از دیگر روش‌های امام رضا(ع) برای احیا و اقامه ارزش‌های عاشورایی، توجه ویژه به تربت حسینی است؛ ابن قولویه با واسطه نقل می‌کند بسته‌ای از خراسان و از امام رضا(ع) به دستم رسید و وقتی گشودم در آن خاکی یافتم و از پیک پرسیدم: این چیست؟ پاسخ داد: تربت امام حسین(ع) است. این هدیه به اذن و مشیت خدا شما را از بلایا دور و مصون می‌دارد.

 

لعنت بر قاتلان امام حسین(ع) و آرزو و تمنای همراهی با امام هم در سیره رضوی جایگاهی ویژه دارد، چنان که فرمودند: اگر دوست دارید ثواب یاری سیدالشهدا(ع) را پیدا کنید هر گاه به یاد ایشان افتادید، بگویید: «یا لَیتَنا کنا مَعَک».

 

ایشان با ترغیب به زیارت امام حسین(ع) با تأکید بر عارفاً بحقه می‌فرمایند: هر کس قبر اباعبدالله(ع) را در کنار شریعه فرات زیارت کند همانند کسی است که به زیارت خدا بر عرش او رفته است... در شرح این حدیث آمده چون رؤیت خدا مقدور نیست، خدای متعال به زیارت سیدالشهدا(ع) چنین شأنی داده است.

 

 علاوه بر این، امام رضا(ع) فرمودند: هر کس قبر حضرت سیدالشهدا(ع) را با معرفت زیارت کند خداوند او را در زمره مقربان خود در اعلی علیین قرار می‌دهد. ایشان بر شناخت و معرفت نسبت به امام حسین(ع) تأکید داشتند، اینکه زائر بداند اطاعت از این امام و پیروی از آن حضرت(ع) دستورات دین است نه صرفاً رفت و آمد به مکانی خاص.

 

محمدبن سلیمان به نقل از امام جواد(ع) آورده: معرفت یعنی بداند حجت خدا در روی زمین و راه شناخت حق، امام معصوم(ع) است؛ یعنی در سایه زیارت، بسیاری از ابعاد دین برای انسان مکشوف می‌شود. زیارت بدون معرفت جاهلانه است. امام رضا(ع) شیوه زیارت حضرت سیدالشهدا(ع) را نیز آموزش داده‌ و فرمودند: این زیارت در نیمه ماه رجب و نیمه شعبان مستحب است.

 

آستان قدس رضوی در ترویج و توسعه و احیای فرهنگ عاشورا در طول تاریخ چه نقشی داشته است؟

 

امام رضا(ع) پیام عاشورا را به شیوه عملی استمرار بخشیدند و حرم ایشان هم در طول تاریخ مرکز نشر پیام‌های عاشورایی شده و هر روز هم بر این نقش و جایگاه افزوده می‌شود به‌طوری‌که حرم امام رضا(ع) قطب عاشورایی نه فقط در ایران بلکه در همه جهان است. آستان قدس امام رضا(ع) در میان همه حرم‌ها فرصت بیشتری داشته تا محرم و صفر را احیا بدارد و پیام‌های نهضت حسینی را به طرق مختلف اعم از انتشار کتب و... نشر دهد؛ از این رو، آن آستان قدس و مضجع شریف از نظر فرهنگی و اجتماعی بیشترین تأثیر را در زنده نگه داشتن عاشورا داشته است.


مصاحبه , • نظر

یکی از بالاترین ارزش های نماز شب این است که انسان در عین خستگی و خواب آلودگی برای کسب رضایت الهی به اقامه نماز بایستد در حدیثی قدسی آمده است :

وقتى که بنده اى در نیمه شب براى نماز و طاعت خداوندى برخیزد و سپس خواب بر وى غلبه کند و در اثر چرت به چپ و راست متمایل شود و چانه اش به سینه اش بچسبد. خداوند امر مى کند درهاى آسمان باز مى شود و سپس به ملائکه مى فرماید: به این بنده من نگاه کنید و ببینید در اثر تقرب به من و انجام عملى که بر وى واجب نکرده ام به چه روزى افتاده و من سه خصلت به این بنده عطا مى کنم. گناهان او را مى بخشم، یا توبه مجددى برایش فراهم مى کنم و روزى اش را زیادتر مى کنم و من همه شما را شاهد مى گیرم که این سه چیز را به وى بدهم. ( الجواهر السنیة-کلیات حدیث قدسى، ص: 707)


مصاحبه , • نظر

نماز شب بهترین آرامبخش روح و روان 

 

سحر با باد می گفتم حدیث آرزومندی                          خطاب آمد که واثق شو به الطاف خداوندی

دعای صبح و آه شب کلید گنج مقصود است                  بدین راه و روش می رو که با دلدار پیوندی 

حضرت صادق ع  می‌فرماید: «عَلَیْکُمْ بِصَلَاةِ اللَّیْلِ فَإِنَّهَا سُنَّةُ نَبِیِّکُمْ وَ دَأْبُ الصَّالِحِینَ قَبْلَکُمْ وَ مَطْرَدَةُ الدَّاءِ عَنْ أَجْسَادِکُمْ.»؛ بر شما باد به خواندن نماز شب که همان سنت پیامبر اکرم‌ صلی الله علیه و آله و سلم است.شیوه و داب صالحان قبل از شماست و برطرف کننده بیماریها از جسم های شماست .؛(من لا یحضره الفقیه/1/472) 

شاید برخی تصور کنند که فقط دردهای روحی مورد نظر است ولیکن حضرت می‌فرماید: درد را از بدن‌های شما می‌برد. حجاب‌ها را از قلب شما می‌برد و شما را مقرب قرار می‌دهد.

پیشوای ششم در حدیثی دیگر فرمود : صَلَاةُ اللَّیْلِ تُبَیِّضُ الْوُجُوهَ وَ صَلَاةُ اللَّیْلِ تُطَیِّبُ الرِّیحَ وَ صَلَاةُ اللَّیْلِ تَجْلِبُ الرِّزْق‏؛ نماز شب صورتها را سفید و بوی شخص را نیک و دلپذیر و روزی را جلب و جذب می کند .(ثواب الأعمال و عقاب الأعمال،  ص: 41 ) 

نماز شب امام هادی علیه السلام

امام دهم حضرت هادی علیه السلام هنگام شب به درگاه خدا روی می آورد و شب را با حالت خشوع ، به رکوع و سجود سپری می کرد و بین پیشانی نورانی اش و زمین ، جز سنگریزه و خاک حایلی وجود نداشت و پیوسته با خدایش در مناجات بود و عرض می کرد: (اِلهی مُسیی ءٌ قَدْ وَرَدَ وَ فَقیرٌ قَدْ قَصَدَ...) - پروردگارا! گنهکاری بر تو وارد شده و تهیدستی به تو روی آورده است ؛ تلاشش را بی نتیجه مگردان و او را مورد عنایت و رحمت خویش قرار ده و از لغزشش در گذر.

 

نماز شب حضرت مهدی علیه السلام

استاد الهی و عارف ربّانی ، مرحوم حاج شیخ جواد انصاری همدانی رحمه الله علیه می فرمود:

یکی از مؤمنان ، شبی که برای نماز شب بیدار شده بود مشاهده کرد که در حدود پانصد خانه از خانه های همدان نورافشانی می کنند. به او الهام شده بود که در این خانه ها نماز شب خوانده می شود، در نقطه ای (از زمین ) عمودی از نور دیده بود که تا آسمان کشیده شده است و به او الهام شده بود که در آن مکان ، وجود مقدّس حضرت مهدی علیه السلام هست که به نماز شب ایستاده است .رساله لقاءاللّه: ص 130 - 131.

 

نماز شب سردار سلیمانی

با اشک‌ها و صدای ناله‌های او برای نماز بیدار می‌شدم.

سردار حسین معروفی از همرزمان سردار سلیمانی  در خاطراتش می گوید :  طی سال‌ها رفاقت با حاج قاسم هیچ وقت ندیدم نماز شب شهید سلیمانی قطع شود. آنهم نه نماز شبی عادی، نماز شب‌های او همیشه با ناله و اشک  به درگاه خدا بود. من با شهید سلیمانی رفت و آمد داشتم حتی بارها در منزل‌شان خوابیدم، اتاق مهمانان با اتاق حاج قاسم فاصله داشت اما من با اشک‌ها و صدای ناله‌های او برای نماز بیدار می‌شدم.

وی بیان داشت: در کجای دنیا سراغ دارید یک سرلشکر نظامی یک عارف حقیقی باشد؟ او در مکاتبات خود به نیروهایش با رفاقت و صمیمیت قلم می‌زد.

فرمانده سپاه نینوا با بیان اینکه مبتکر برگزاری کنگره‌های شهدا در سراسر کشور شهید سلیمانی بود، گفت: سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی تمام سخنان خود را در یادواره شهدا عنوان می‌کرد، به دشمنان در یادواره‌های شهدا می‌تاخت‌، به دوستان در یادواره شهدا تذکر می‌داد.

در طول تاریخ بزرگان زیادی از عالمان وارسته و مؤمنین به حق پیوسته ،از شب زنده داری و سحرخیزی نتایج سودمند و توفیقات چشمگیری را نصیب خود کرده اند. در اینجا با چند تن از این پاسداران حریم دل، دیداری تازه کرده و تجدید خاطره می‌کنیم:

1 - عالم بزرگوار مرحوم محمد تقی مجلسی، پدر بزرگوار علامه محمد باقر مجلسی در خاطرات خود می‌گوید: در یکی از شبها پس از اینکه از نماز شب و تهجد سحری فارغ شدم، حال خوشی برایم ایجاد شد و از آن حالت فهمیدم که در این هنگام هر حاجت و درخواستی از خداوند نمایم، اجابت خواهد شد، فکر کردم چه درخواستی از امور دنیا و آخرت از درگاه خداوند متعال نمایم که ناگاه صدای گریه فرزندم محمد باقر در گهواره‌اش بلند شد و من بی درنگ به خداوند متعال عرضه داشتم: پروردگارا! به حق محمد و آل محمد، این کودک را مروج دینت و ناشر احکام پیامبر بزرگت قرار ده و او را به توفیقاتی بی پایان موفق گردان. 

دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند                          واندر آن ظلمت شب آب حیاتم دادند

چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی                      آن شب قدر که این تازه براتم دادند

این همه شهد و شکر کز سخنم می‌ریزد                        اجر صبری است کز آن شاخ نباتم دادند

همت حافظ و انفاس سحر خیزان بود                            که زبند غم ایام نجاتم دادند

و این چنین بود که دعای این عارف سحرخیز به اجابت رسید و فرزند دانشمندش آنچنان توفیقاتی در ترویج دین و نشر احکام پیامبر به دست آورد که موافق و مخالف را به حیرت واداشت، تا جائی که امروزه هیچ پژوهشگری در حوزه دین و علوم اسلامی از تالیفات این عالم وارسته و سخت کوش بی نیاز نمی‌باشد.

2 - آیت الله العظمی مرعشی نجفی، بزرگ فرهنگبان میراث اهل بیت علیهم السلام، در بیشتر علوم اسلامی صاحب نظر بود و تالیفات ارزشمند ایشان - که نزدیک به 150 اثر در موضوعات مختلف است - گواه روشنی بر این حقیقت است. کرامات معنوی، دریافت بیش از چهارصد اجازه اجتهادی و روایتی از علمای بزرگ اسلامی، تدریس متجاوز از 67 سال در حوزه علمیه قم و نجف، تربیت هزاران شاگرد و تاسیس صدها مدرسه علمی، مسجد، حسینیه و مراکز فرهنگی، رفاهی و درمانی و ایجاد بزرگترین و مشهورترین کتابخانه در جهان اسلام از جمله توفیقات این فقیه فرزانه می‌باشد. او این همه توفیقات را از هفتاد سال مناجاتهای سحری و دعاهای نیمه شبی و کرامات اهل بیت علیهم السلام می‌داند و با تاکید تمام وصیت می‌کند که: «سجاده‌ای که هفتاد سال بر روی آن نماز شب به جا آورده‌ام با من دفن شود. (ماهنامه مبلغان : شماره 41 : مقاله عبدالکریم پاک نیا ) .»

اوقات خوش آن بود که با دوست به سر رفت                 باقی همه بیحاصلی و بی خبری بود

هر گنج سعادت که خدا داد به حافظ                            از یمن دعای شب و ورد سحری بود.
اهل دلی فرمود :  همت کن تا سحرها بیدار باشی. اگر هم حال نداری که نماز بخوانی، چایی بخور. به بیداری سحر عادت کن.  در روایت آمده پروردگار در سحرها به قلوب بیداران نظر می‌کند.

سحرخیزی رزمندگان در جبهه‌ها 

 عزیزی می گفت: من وقتی برای ارشاد آقایان رزمنده به جبهه رفتم، دیدم آن‌ها سه ساعت بعد از نیمه شب بلند می‌شوند و من چه بسا دیرتر از آن‌ها بیدار می‌شوم! به جای این‌که من به آن‌ها نیرو بدهم، آن‌ها به من نیرو می‌دهند!


مصاحبه , • نظر
کارشناس و مولف سیره اهل بیت(ع):
امیرالمومنین(ع) بر عدالت قضایی تاکید ویژه دارند/ همراهی با محرومان از ملزومات عدالت علوی است
حجت‌الاسلام پاک‌نیا با بیان اینکه عدالت زیربنای سیره علوی است، گفت: عدالت قضایی امیرمومنان(ع) درباره غیرمسلمانان هم اجرا می‌شد تا مبادا ظلمی در حق کسی روا داشته شود توبیخ فرماندارانی که رفتار تبعیض آمیز داشتند هم در سیره ایشان مشهود است.

 

به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، به مناسبت فرا رسیدن هفتم تیرماه، روز قوه قضائیه و به منظور بررسی عدالت در سیره امیرالمومنین امام علی(ع) با حجت الاسلام والمسلمین «عبدالکریم پاک نیا»، کارشناس و مولف آثار متعدد درباره سیره اهل بیت(ع) گفتگو کرده ایم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:

 

حجت الاسلام پاک نیا با بیان اینکه عدالت علوی ریشه در آیات قرآن دارد، اظهار کرد: عدالت صفتی اخلاقی نیست بلکه موضوعی اجتماعی است که از منظر اسلام بسیار اهمیت دارد. در آیات قرآن ابعاد مختلف عدالت تبیین شده و واژه عدالت و مشتقات آن یا معادل آن آمده است. چنان که در آیه 58 سوره مبارکه نساء به عدالت قضایی اشاره می کند و می فرماید: «... إِذَا حَکَمْتُمْ بَیْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْکُمُوا بِالْعَدْلِ ...».

 

این کارشناس و محقق سیره اهل بیت(ع) ادامه داد: قرآن در آیه 3 سوره مبارکه نساء هم بر عدالت خانوادگی تاکید می کند: «وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِی الْیَتَامَى? ...». عدالت اجتماعی و سیاسی هم در قرآن مورد تاکید است چنان که در آیه 8 سوره مبارکه مائده می فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُونُوا قَوَّامِینَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ...». عدالت دباره محرومان و مظلومان و ضعفا و حتی عدالت در گفتار هم مورد تاکید قرآن است.

 

عدالت زیربنای سیره علوی است

 

وی با بیان اینکه سیره اهل بیت(ع) برگرفته از آیات الهی است که در آن عدالت به عنوان صفتی اجتماعی مد نظر قرار می گیرد، گفت: سیره امیرمومنان(ع) بر مدار عدالت بوده و عدالت در سیره ایشان بسیار برجسته است چنان که جرج جرداق مسیحی می گوید: حتی شهادت امیرمومنان(ع) هم به دلیل شدت عدل بوده است. نامه معروف ایشان به مالک اشتر، منشور عدالت است و در اوایل دهه 80 شمسی در سازمان ملل نیز این نامه به عنوان منشور عدالت به ثبت رسید.

 

حجت الاسلام پاک نیا تاکید کرد: مهمتر آنکه امام علی(ع) وقتی حکومت را پذیرفتند فلسفه این پذیرش را فقط اجرای عدالت معرفی کردند، در خطبه سوم نهج البلاغه می فرمایند: قسم به خدایی که دانه را شکافت و جان را آفرید اگر حضور فراوان بیعت کنندگان نبود و یاران حجت را بر من تمام نمی کردند و اگر خدا از علما عهد و پیمان نگرفته بود که مقابل شکمبارگی ظالمان و گرسنگی مظلومان سکوت نکنند مهار شتر خلافت را بر کوهان آن می انداختم و رها می کردم و آخر خلافت را به کاسه اول آن سیراب می کردم ... دنیا نزد من از آب بینی بز بی ارزش تر است».

 

پاداش هیچ عملی به عدالت نمی رسد

 

استاد حوزه علمیه در ادامه بیان کرد: امام علی(ع) در موضعی دیگر می فرمایند: پاداش هیچ عملی به عدالت نمی رسد، دو چیز است که ثواب آنها قابل محاسبه نیست یکی عفو است و دیگری عدالت. ایشان به قدری برای عدالت ارزش قائل بودند که در سیره ایشان عدالت طلبی در امور مختلف بروز و ظهور داشته است و می فرمودند: خدای متعال بر پیشوایان عادل واجب کرده که سطح زندگی خود را با ضعیف ترین افراد جامعه یکسان کنند تا فقر و تنگدستی به آنها فشار نیاورده و نگرانشان نسازد.

 

وی با بیان اینکه امام علی(ع) اشرافی گری را مانع عدالت و ساده زیستی را زیربنای عدالت می دانند، گفت: در خطبه 45 نهج البلاغه می فرمایند: اگر می خواستم، می توانستم با عسل خالص و مغز گندم و نرم‌ترین لباس ها زندگی کنم اما هرگز امکان ندارد که هوی و هوس بر من غلبه کند و حرص و طمع من را به گزینش غذاهای لذیذ وادار سازد که با عدالت سازگار نیست ... در حالی که شاید در حجاز و یمامه کسانی باشند که به قرص نانی دسترسی ندارند و در عمر خویش سر بر بالش نگذاشته اند آیا منِ علی با شکم سیر بخوابم و اطراف من شکم های گرسنه و جگرهای تشنه باشد؟!

 

همراهی با محرومان از ملزومات عدالت علوی است

 

حجت الاسلام پاک نیا با بیان اینکه همراهی با محرومان از ملزومات عدالت علوی است، ابراز کرد: ایشان می فرمایند: آیا دلخوش کنم که مرا امیرمومنان خطاب کنند اما در ناگواری ها و سختی ها همدم مردم نباشم و در حوادث تلخ زندگی پیشاپیش آنها گام برندارم؟! این دیدگاه امیرمومنان(ع) برای مسئولان درس مهمی است. درباره عدالت قضایی امیرمومنان(ع) نیز اقوال بسیار است ایشان بشدت دغدغه قضایی و برای احیای حق مظلومان اهتمام داشتند.

 

تاکید بر عدالت قضایی

 

وی اضافه کرد: ایشان «اَبو الاَسْوَدِ دُؤَلی» از قضات خود را در همان نخستین روزهای قضاوت، عزل کردند و وقتی وی با ناراحتی محضر امیرالمومنین(ع) رسید و عرضه داشت: چرا من را از قضاوت عزل کردید نه خیانت کرده ام و نه متهم به خیانت شده ام؛ فرمودند: بله در انجام وظفیه خیانت نکردی اما عدالت قضایی را رعایت نکردی به من گزارش داده اند که تو بلندتر از طرفین دعوا سخن می گویی و این شیوه باعث می شود صاحبان حق به راحتی سخن نگویند و از حق خود دفاع نکنند!

 

وی افزود: عدالت قضایی امیرمومنان(ع) درباره غیرمسلمانان هم اجرا می شد تا مبادا ظلمی در حق کسی روا داشته شود توبیخ فرماندارانی که رفتار تبعیض آمیز داشتند هم در سیره ایشان مشهود است. آمده که «مصقلة بن هبیره شیبانی» از فرمانداران فارس را بشدت نکوهش کردند و فرمودند: اگر گزارش درست باشد تو خدایت را خشمگین ساختی و امامت را نافرمانی کرده ای، به من خبر رسیده که غنایم اسلام را به خویشاوندانت و دوستانت که تو را برگزیده اند، می دهی اگر چنین باشد خود را نزد من خوار ساخته ای و منزلت تو کاهش یافته است (نامه 43 نهج البلاغه). عدالت علوی باعث شد محرومان به حق خود برسند و مردم به مسئولان اعتماد کنند.

 

حجت الاسلام پاک نیا با بیان اینکه عدالت در زمان ظهور امام مهدی(عج) فراگیر می شود، تاکید کرد: امام باقر(ع) فرمودند: وقتی قائم(عج) ما ظهور کند به عدالت رفتار می کند و همه طعم عدالت را می چشند. امام صادق(ع) نیز می فرمایند: وقتی قائم(عج) ما قیام کند بر اساس عدالت رفتار کرده و بساط ظلم و جور برچیده می شود.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: در تفسیر آیه «... أَنَّ اللَّهَ یُحْیِی الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ...» آمده که خداوند زمین را با عدل در عصر ظهور زنده می کند. این زنده کردن اشاره به عدالت مهدوی و دولت کریمه امام عصر(عج) دارد چراکه در جامعه ای که عدالت نباشد روحیه ها می میرد.


مصاحبه , کرامت شیخ انصاری , • نظر

با ابوالفضل ع قهر نکن

شیخ عبدالرحیم شوشتری یکی از شاگردان شیخ انصاری قدس سره در نجف مشکل مسکن داشت، برای حل این مشکل گاهی می آمد حرم حضرت علی علیه السلام و گاهی حرم حضرت ابوالفضل علیه السلام. روزی در حرم حضرت ابوالفضل علیه السلام، عربی بیابانی را دید که بچه فلجش را آورد کنار ضریح و گفت: یا ابوالفضل بچه ام را خوب کن، بچه شفا پیدا کرد و خوب شد و رفت.

عالم شوشتری گفت: یا ابوالفضل پس ما چه؟ این عرب دیر آمد و زود رفت، من که دیگر به حرمت نمی آیم. این حرف را زد و در حالی که هیچ کس از حاجت او اطلاعی نداشت، راهی نجف شد.

وقتی وارد جلسه درس شیخ انصاری شد، شیخ دو کیسه پول به او داد و گفت: این پول را بگیر و برای خود خانه ای بخر، امّا با ابوالفضل قهر نکن!


مصاحبه , • نظر

حجت‌الاسلام پاک‌نیا در گفت‌وگو با قدس مطرح کرد

زیارت اربعین یک دوره امام شناسی است

مریم احمدی شیروان

امام حسین (ع)

زیارت اربعین امام حسین(ع) از زیارت‌نامه‌های معتبری است که برای حضرت(ع) نقل و به خواندن آن در روز اربعین سفارش بسیار شده تا جایی که طبق برخی روایت‌ها، خواندن آن از علائم مؤمن برشمرده شده است. زیارت‌نامه‌ای که همانند گنجی ناب برای شناخت آموزه امامت و ولایت است. برای بررسی بیشتر این زیارت‌نامه با حجت‌الاسلام عبدالکریم پاک‌نیا، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به گفت‌وگو پرداختیم. او معتقد است زیارت اربعین راهی مطمئن برای فهم عمیق فلسفه قیام امام حسین(ع) است.

ادامه مطلب...

یادداشت ها , مصاحبه , • نظر

 

طلیعه

بهترین راه برای شناخت بیشتر شخصیت امامان اهل بیت ع بویژه امام حسین ع، یاری گرفتن از حضرات معصومین ع می باشد و ما برای رسیدن به این مقصود در این مقال سخنان درربار پیشوای صادق شیعیان را در زیارت اربعین برگزیده ایم .

همچنانکه می دانیم در زیارت اربعین ،

ادامه مطلب...

مصاحبه , یادداشت , • نظر

اربعین در فرهنگ اهل بیت علیهم السلام - عبدالکریم پاک نیا

واژه «اربعین » در متون دینی و مجموعه های حدیثی از ارزش والایی برخوردار است . آثار حفظ چهل حدیث، اخلاص عمل در چهل روز و دعای عهد در چهل صبح، کمال عقل در چهل سالگی، دعا برای چهل مؤمن، شهادت چهل مؤمن برای میت، برگزاری عبادت در چهل شب چهارشنبه برای دیدار حضرت ولی عصر علیه السلام، و بعثت غالب انبیاء در چهل سالگی،

مصاحبه , • نظر

نوشتاری از حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالکریم پاک‌نیااحتجاج به حدیث غدیر در کلام اهل‌بیت علیهم السلام

نوشتاری از حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالکریم پاک‌نیا


حدیث غدیر یکی از متقن‌ترین دلائل حقانیت باورهای شیعی در طول تاریخ اسلام بوده و هست؛ چرا که حدیث غدیر به عنوان آخرین پیام رسالت پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله و سلم و منشور ابدی امامت و حجتی قاطع برای تمامی مسلمانان جهان تا روز قیامت می‌‌باشد. نوشتار حاضر، در همین راستا کوشیده است به تلاش‌های اهل بیت علیهم السلام در احیای خاطره با‌شکوه غدیر و احتجاج به این برهان قاطع، نگاهی انداخته، موارد سودمندی را به خوانندگان گرامی هفته‌نامه افق حوزه تقدیم کند...